Filosofie

Vele van onze vrienden, verwanten en gasten zullen al gehoord hebben van de etymologie van onze naam, Vanmarsenille/Marsnil.

Mars= moeras, il= eiland

Een eiland in het moeras. Dit eilandje is ons dan ook enorm dierbaar en dit proberen we in heel ons doen en laten uit te dragen. In dit geval is het ook tijd geworden om het woord bij de daad te voegen en om jullie wat meer te vertellen over de plek die ons zo begeestert.

Het Marsnilveld – waar onze wijngaard zich ook op bevindt – kan men al terugvinden in kaarten van de 17e eeuw en is even oud als de naam die er mee verbonden is, die voor zover wij weten minstens teruggaat tot de 13e eeuw. Misschien is dit enkel toevallig, maar de symboliek van onze naam valt alleszins niet te ontkennen. Waar onze naam zijn herkomst vindt in deze plaatsbeschrijving en een teken is van de historische strijd van mensen om van een onherbergzame natuur een thuis te maken, is dit vandaag ook een passende beschrijving geworden voor wat wij in deze maatschappij en voor vele mensen (willen) betekenen: een eiland waar men tot rust kan komen en kan bezinnen te midden van een moerassige wereld.

We zouden onszelf echter niet zijn moesten we enkel de rol van een spreekwoordelijke pauze-knop vervullen voor onze gasten. We willen hen ook bijkomende kracht en moed geven om de gevaren van het moeras te trotseren en haar te cultiveren.

Dit proberen we op verschillende manieren over te brengen, maar vooral in de hechte samenwerking met onze uitgebreide familie – in de brede zin – en door telkens weer op zoek te gaan naar betere manieren om ons te verbinden met onze Haspengouwse bodem.
Dit kan men zien in onze natuurlijke en arbeidsintensieve wijnbouw, de aanleg van ons voedselbos en in ons restaurant waar we overwegend werken met lokale producten.

In het genieten van de totaalervaring van Marsnil draag je dus ook een steentje bij aan een duurzamere wereld. Je zal het je niet beklagen!